De groenten komen van de biologische tuinbouwbedrijf de Witte Raaf in Denekamp gelegen in het hart van landgoed Singraven. In deze mooie omgeving op goede esgrond wordt al ruim 20 jaar biologische groente geteeld. Evenwicht tussen planten, dieren, mensen en de omgeving. Daar draait de teeltmethode van De Witte Raaf om. Er wordt gebruikgemaakt van vruchtwisseling, gewas- en […]
Vlees ontdooienMeest goede en gebruikelijke manier om vlees te ontdooien is door het een dag van te voren uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Tijdens het ontdooien smelt er wat water dus het is handig om het op een bordje of schaaltje te leggen, overigens is dit ook wat hygiënischer. […]
De honing komt van hobby imker Ruud Gengler wonend in Hengelo. In 2017 heeft hij de basiscursus bijenhouden gevolgd en zijn eerste volk gekregen. In 2018 heeft hij zijn eerste honing geslingerd. Een moment waarbij hij trots was op het resultaat maar vooral een beloning van zijn bijen. Inmiddels heb heeft hij vervolgopleidingen gevolgd en […]
De biologische koolzaadolie, parelgerst, quinoa, speltpasta, havermout en havermeusli komen van het Zenderense Es gevestigd in Borne en Ambt-Delden. In 2018 is Winny gestopt met werken bij KPN en zijn Arjen en Winny samen een natuur inclusieve boerderij gestart op Landgoed Velhorst in Lochem (Achterhoek). Vervolgens zijn ze in 2020 gestart met een tweede natuur […]
Het brood komt van de kleinschalige biologische desembakkerij Poodt Broodt in Enschede. In 2018 is het in het buitengebied van Haaksbergen opgericht. En per 6 maart 2023 is de bakkerij verhuisd naar Enschede. Als mensen mij vragen mijn achternaam (Poodt) te spellen krijg ik 9 van de 10 keer iets te horen in de trant […]
De biologische groentes komen van het Vreebroek in Laren (gld). Johan, Ida, Elies en Daam runnen samen een gemengd bedrijf tussen de dorpen Laren en Markelo. Johan en Ida zijn de derde generatie die boert op deze plek en Daam en Elies worden de vierde generatie die het bedrijf overneemt. Sinds 1997 is het bedrijf […]
Bladgroenten en verse kruiden kun je het beste in de koelkast bewaren. Dit zijn o.a. spinazie, sla, andijvie, witlof, raapsteel, paksoi en peterselie, dille, basilicum etc. Bladgroenten bevatten veel vocht en zijn daarom gevoelig voor uitdroging waardoor ze slap worden. Bij voorkeur leg je ze in de groentelade omdat hier de luchtvochtigheid hoger is. Of […]
Desem brood ook wel zuurdesem genoemd, wordt zoals het 5000 jaar geleden al gebakken werd begonnen met een mengsel van water en meel.
Wat maakt iets lokaal een lokaal product? Het antwoord lijkt simpel maar het is nog best genuanceerd.
In dit artikel lees je wat ik denk de belangrijkste redenen zijn dat lokaal voedsel vaak duurder is.
- 1
- 2