Voedsel bewaren

Bladgroenten en verse kruiden kun je het beste in de koelkast bewaren. Dit zijn o.a. spinazie, sla, andijvie, witlof, raapsteel, paksoi en peterselie, dille, basilicum etc. Bladgroenten bevatten veel vocht en zijn daarom gevoelig voor uitdroging waardoor ze slap worden. Bij voorkeur leg je ze in de groentelade omdat hier de luchtvochtigheid hoger is. Of bewaar ze in de originele verpakking. Als er geen verpakking omheen zit kan je ze omwikkelen met een vochtige doek of vochtig keukenpapier. Je kan ze ook in een plastic zakje stoppen waardoor ze in een vochtige omgeving zitten.

Overig

  • Oude aardappels die zacht zijn geworden omdat ze zijn uitgedroogd kun je een uurtje in water leggen, dan zullen ze het water opzuigen zodat je weer een stevige aardappel hebt om te schillen. Mogelijke uitlopers of groene plekken ruim weg snijden.
  • Snij een krop sla niet door het midden maar gebruik telkens de buitenste bladeren. Zelfde geldt voor andere groenten zoals bleekselderij. Snij/trek enkel eraf wat je nodig hebt zodat het resterende deel aan de kern blijft.
  • I.p.v. elke keer eenmalig kaaspapier te gebruiken kun je ook biologische katoenendoek gebruiken dat behandeld is met bijenwas.
  • In de koelkast kan je ook gebruik maken van speciale groente en fruit bakken (koelkast opbergbakken) met afsluitbaar deksel en lekbak om het langer vers te houden.
  • Wil je groente langer bewaren, dan kun je ze invriezen. Kook de groente even kort (blancheren) voor je het in de vriezer plaatst. Dit is niet altijd nodig, je kan prima gesneden groenten invriezen zonder te blancheren als je ze bijvoorbeeld gaat gebruiken voor een gepureerde soep. Door het blancheren behouden de groenten namelijk hun structuur na het ontdooien en bij gepureerde soep is dat niet nodig.
  • Over het algemeen geldt dat het rijpingsproces in de koelkast wordt vertraagd.
  • Vruchtgroenten bewaar je beter buiten de koelkast. Dit zijn tomaten, paprika, komkommer, maïs, peper, courgette en aubergine. Kou kan namelijk zorgen dat ze sneller bederven. Als je geen koele kelder hebt zou ik het in de zomer wel in de koelkast bewaren.
  • Wintergroenten bewaar je ook het beste buiten de koelkast. Dit zijn de pompoen, winterwortel, knolselderij, bieten, ui, koolraap, pastinaak, etc. Als je geen koele kelder hebt zou ik het in de zomer wel in de koelkast bewaren.
  • Voedsel uit blik over? Bewaar het resterende deel niet in het blik maar in een glazen of rvs bakje. Omdat er anders tin (zware metaal) in je eten kan ”lekken”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *