Waarom is lokaal voedsel vaak duurder?

In dit artikel lees je wat ik denk de belangrijkste redenen zijn dat lokaal voedsel vaak duurder is.

  • Meer volume (aantallen) = lagere kosten per producte
  • Hogere lonen in Nederland
  • Nederland heeft meer regel- en wetgeving

 

Meer volume (aantallen) = lagere kosten per product

Over het algemeen betekent het hoe efficiënter de systemen van een bedrijf zijn ingericht hoe lager de kosten per product zijn. Dat wordt door berekent in de verkoopprijs. Als Pietje croissants rolt met de hand dan kost het bijv. 5 arbeidsuren voor 1000 croissants. Maar als dit machinaal gedaan wordt in een fabriek kan één machine bijv. 7000 croissants rollen in 5 uur. Ondanks dat de investering groter is voor zo’n machine, ben je op den duur goedkoper uit. Meer arbeidsuren betekent meer kosten en dat vertaald zich naar een hogere verkoopprijs.

Hogere lonen in Nederland

De boer moet in Nederland bijvoorbeeld een werknemer minimaal 12 euro per uur betalen. Maar een boer in Spanje moet zijn werknemer minimaal 5 euro per uur betalen. Als beide werknemers even veel aardbeien in het uur plukken dan heeft de boer in Spanje veel lagere kosten. Hier kom wel nog transport bij op maar zoals je in de supermarkt ziet is dit vaak onder aan de streep nog steeds goedkoper.

Nederland heeft meer regel- en wetgeving

Om aan alle Nederlandse regel- en wetgeving te voldoen zijn de kosten hoger dan bij landen waarbij er veel minder regel- en wetgeving is.

 

Overigens is bijvoorbeeld een appel en een appel niet altijd hetzelfde. Ik vind het lastig om dit uit te leggen maar zal het proberen a.d.v. het onderstaande voorbeeld:
Boer A en B telen beide appels.
Boer A gebruikt kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Boer B gebruikt geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, gebruikt mest van lokale rundveehouderij, de appel is dag vers geplukt en door zijn werkzaamheden verbetert de natuur op zijn land.
Ik vind dat je dan niet kan zeggen dat de appel van boer A hetzelfde is als boer B. Omdat de totstandkoming van de appel heel anders is en het uiteindelijke product daarom ook. Desondanks betekent het niet dat je per se smaak verschil proef of uiterlijk verschil ziet.
Ik zal hier nog een artikel over maken.

 

Voel je vrij om een reactie te plaatsen onder dit artikel of stuur een berichtje, ik ontvang ze graag.

Ik probeer de blogartikelen terug te brengen tot de essentie die ik wil overbrengen naar de lezer. Ik houd niet van onnodige tekst en vage kreten. Ik wil concreet, duidelijk en eerlijk zijn. Soms neig ik een zwaar, bijna vermoeiend verhaal te schrijven. En zoals je bij dit stukje tekst al merkt – schrijf ik veel vanuit de ik vorm. Ik vind schrijven en spelling lastig maar op deze manier lukt het wel ondanks dat dit anders is dan gebruikelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *