Waarom lokaal voedsel kopen en eten?

In dit artikel omschrijf ik wat ik denk de belangrijkste en meest voorkomende redenen zijn om lokaal voedsel te kopen.

  • Lokaal is lekkerder en voedzamer
  • Beter voor de natuur / minder belastend voor natuur
  • Versterkt de Nederlandse economie

 

Lokaal is lekkerder en voedzamer

De seizoenen volgen. Dieren volgen ze; denk aan de beer die een winterslaap doet. Ons slaapritme past zich ook aan; langere, donkere nachten in de winter. Dat is waarom je moeite hebt met opstaan op dezelfde tijd als in de zomer. Ons voedsel verandert ook met de seizoenen, zodat we het hele jaar een diversiteit aan nutriënten kunnen opnemen met onze voeding.

Aardbeien groeien in Nederland in de zomer. Dan zijn ze vol van smaak en voedingstoffen.  Geniet er ook van op dat moment, enkel op dat moment. Waarom? (komt ”stom” voorbeeld aan) Omdat als je een beer in een bos stopt met lampen die ’s nachts licht geven, zijn natuurlijk ritme verstoort wordt, en zo verstoor je ook het menselijke ritme door aardbeien in de winter te eten. Ik zeg overigens niet dat dit een ‘’big deal’’ is en dat er grote gevolgen zijn als je dat een keer doet. Maar door dit jarenlang, zelfs levenslang structureel te doen met niet alleen je aardbeitjes maar gehele voeding denk ik dat er negatieve gevolgen aan hangen.

En wanneer je aardbeien uit Spanje komen, worden ze onrijp geplukt om te voorkomen dat ze verrotten tijdens transport. Alleen ‘’rijpen’’ ze zonder dat de aardbei voeding krijgt uit de bodem en uit de plant. Dit zorgt voor een rijp-ogende aardbei aan de buitenkant, maar een onderontwikkelde aardbei aan de binnenkant met minder voedingsstoffen en smaak.

Daarnaast zijn we in Nederland denk ik redelijk nauwkeurig en transparant met regelgeving rondom het verbouwen en verwerken van voedsel. Kunnen we er vanuit gaan dat die zelfde kritische blik geldt in landen als Turkije en Chili? Gaan ze met dezelfde precisie en hygiene om als wij? Zijn ze net zo streng met het gebruik van middelen die mogelijk schadelijk zijn voor mens en dier? Waarschijnlijk niet.

Wat dit betekent voor jou: Jij eet en leeft gezonder.

 

Beter voor de natuur / minder belastend voor natuur

Lokaal voedsel betekent dat het uit de buurt komt. Oftewel het hoeft minder kilometers vervoerd te worden om bij jou op je bord te komen. Dus wordt er minder energie verbruikt voor het vervoeren.

Wat dit betekent voor jou: De aarde wordt minder belast waardoor jij op een mooiere aardkloot kunt leven.

 

Versterkt de Nederlandse economie

De Nederlandse boeren moeten een fatsoenlijke prijs krijgen voor hun producten om de boel draaiende te houden en er van te kunnen leven. Die fatsoenlijke prijs krijgen ze meestal via rechtstreekse verkoop aan de consument (bijv. boerderijwinkel) of aan wederverkopers die een betere prijs betalen (bijv. voedselaanhuis) dan de reguliere supermarkt.

Maar als Nederland meer gaat importeren betekent het dat de boeren in Nederland zullen verstikken. Het geld wat ze eerder verdiende zal dan naar het buitenland wegvloeien waardoor hun verkoopprijs nog meer onder druk komt. Op een gegeven moment kopen en eten we zoveel geïmporteerd voedsel, dat we afhankelijk worden van deze exporteurs; Turkije bijvoorbeeld voor groente en fruit. Afhankelijkheid brengt gevaar mee. Wijzigt Turkije bepaalde wetgeving of marktprijzen? Dan zullen wij daar in Nederland direct last van hebben door ofwel verdwijning van bepaalde producten of hogere prijzen. Kortom; afhankelijk zijn van een ander land voor een basisbehoefte, is iets wat we beter kunnen voorkomen ben ik van mening.

Kopen bij de lokale boer in eigen land betekent dat deze boer een betere prijs krijgt voor zijn voedsel. Een boer die economisch goed zit, zal ook vaker aan sponsoring doen in de regio; cultuur, evenementen of andere charitatieve doelen. Ook ontstaan er meer banen en blijven de huidige banen bestaan.

Wat dit betekent voor jou: Jij bent het hele jaar rond verzekerd van eerlijk en kwalitatief lokaal voedsel. Ook ontstaat er meer sociale cohesie en blijven banen bestaan of ze nemen toe.

 

”Once in a lifetime you need a docter, a lawyer, and a priest, but every day, three times a day, you need a farmer.”

Een qoute om aan te duiden dat een betrouwbare voedselvoorziening belangrijk is want het is tenslotte een basisbehoefte.

 

Voel je vrij om een reactie te plaatsen onder dit artikel of stuur een berichtje, ik ontvang ze graag.

Ik probeer de blogartikelen terug te brengen tot de essentie die ik wil overbrengen naar de lezer. Ik houd niet van onnodige tekst en vage kreten. Ik wil concreet, duidelijk en eerlijk zijn. Soms neig ik een zwaar, bijna vermoeiend verhaal te schrijven. En zoals je bij dit stukje tekst al merkt – schrijf ik veel vanuit de ik vorm. Ik vind schrijven en spelling lastig maar op deze manier lukt het wel ondanks dat dit anders is dan gebruikelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *