Wat is lokaal voedsel?

Wat maakt iets lokaal een lokaal product? Het antwoord lijkt simpel maar het is nog best genuanceerd. In dit artikel deel ik een voorbeeld over waarom de eitjes die je haalt van de boer verder op misschien toch niet zo lokaal zijn als je denkt.

 

Met lokaal voedsel wordt bedoeld voedsel dat uit de buurt komt. Maar hoeveel kilometer van je woonplaats af is nog lokaal? In dezelfde stad? In dezelfde provincie? In hetzelfde land? En wat nou als er 3km van je huis, net over de grens een boer zit, is die dan niet meer lokaal want het is uit ander land? En een stapje verder: waar komt het voer vandaan? Misschien denk jij dat de eitjes die je koopt aan de rand van je dorp echt een lokaal product is maar de boer geeft zijn kippen soja wat uit Amerika komt, is het dan nog een lokaal product?

En welke boer is in het volgende voorbeeld lokaler (beter)?

  • Boer A die 200km verder op gevestigd is maar wel enkel voer uit de buurt haalt voor de kippen gemiddeld 15km.
  • Boer B die 7km verder op gevestigd is maar wel 40% van het kippenvoer uit soja bestaat wat duizend kilometers van ons af geteeld wordt.
  •  
  • Boer C die tomaten kweekt in Nederland maar wel gas moet gebruiken om de kassen te verwarmen dat dat helemaal achterin uit Rusland vandaan komt.
  • Boer D die tomaten kweekt in Spanje in de openlucht maar het moet nog wel naar Nederland vervoerd worden.

Waar is het verwerkt? Waar is het verpakt? En nog een stapje verder: waarmee is het verpakt en waar komt de verpakking vandaan? (plastic zak voor aardappels uit China?)

 

Om te bepalen / berekenen of iets lokaal is kan je het erg ingewikkeld maken. Ik hoop dat we uiteindelijk richting een voedselindustrie gaan waarin wij niet afhankelijk zijn van andere landen. Dus bijvoorbeeld  de kippen moeten scharrelen in de buitenlucht en krijgen hun proteïnen in hun voeding uit insecten dat ze op de grond wegpikken en niet uit soja wat geïmporteerd moet worden. Hopelijk begrijp je na het lezen van dit artikel dat er best wat factoren spelen wat een product nou echt lokaal maakt.

 

Voel je vrij om een reactie te plaatsen onder dit artikel of stuur een berichtje, ik ontvang ze graag.

Ik probeer de blogartikelen terug te brengen tot de essentie die ik wil overbrengen naar de lezer. Ik houd niet van onnodige tekst en vage kreten. Ik wil concreet, duidelijk en eerlijk zijn. Soms neig ik een zwaar, bijna vermoeiend verhaal te schrijven. En zoals je bij dit stukje tekst al merkt – schrijf ik veel vanuit de ik vorm. Ik vind schrijven en spelling lastig maar op deze manier lukt het wel ondanks dat dit anders is dan gebruikelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *