
Het Groene Spoor
De groenten komen van de biologische tuinderij Het Groene Spoor in Rossum. Het Groene Spoor werd opgericht in 1980. Jaren lang hebben Jan en Hannie groente verbouwd en kaas gemaakt van de melk van eigen koeien. Het stel ging met pensioen en is op zoek gegaan naar opvolging. In 2019 kwam Maarten Roelofs in contact met Jan en Hannie en zo begon een vruchtbare samenwerking. Samen met Vincent Vos is in 2021 Het Groene Spoor een nieuw leven in geblazen.
Groenten
De Büter
Het rundvlees komt van De Büter in Weerselo. Huub en Eline Sleiderink runnen samen met hun (schoon)ouders, Martin en Mirjam Banierink de veehouderij. Ze hebben ongeveer 30 volwassen Hereford koeien rondlopen op een groot stuk natuurgrond waar geen mest en pesticiden gebruikt worden. Het Hereford ras is volgens hun een mooi en duurzaam ras dat in alle jaargetijden probleemloos buiten kunnen verblijven. De koeien lopen bijna het hele jaar in alle vrijheid, ruimte en rust rond op het natuurgrond. Het voederrantsoen bestaat alleen uit gras en ze krijgen geen preventieve antibiotica. Jaarlijks laten ze ongeveer 10 koeien slachten in Losser. Ze willen in de toekomst biologisch gecertificeerd zijn.
Rundvlees
Poodt Broodt
Het brood komt van de kleinschalige biologische desembakkerij Poodt Broodt in Enschede. In 2018 is het in het buitengebied van Haaksbergen opgericht. En per 6 maart 2023 is de bakkerij verhuisd naar Enschede. Als mensen mij vragen mijn achternaam (Poodt) te spellen krijg ik 9 van de 10 keer iets te horen in de trant van: ”met dt? dat is apart!”, ”oh, de chique versie”, of ”dus niet zomaar poot”. Daarom vond ik het zowel grappig als toepasselijk om mijn product (brood) in de bedrijfsnaam ook met dt te schrijven. Mijn broden zijn apart (gerezen zonder gist), chic ( 100% biologisch), lang gerijpt en op steen gebakken) en niet zomaar brood, het is brood in zijn puurste vorm. Het overgrote deel van het assortiment van Poodt Broodt bevat dan ook minimaal 30% volkoren spelt, eenkoorn, emmer, durum of kamut. Hier lees en zie je het bakproces van Poodt Broodt.
Brood
Veldhoeve Kip
Het kippenvlees komt van pluimveebedrijf Veldhoeve Kip in Albergen. Marc en Annet zijn de derde generatie. Zij hebben de verandering van een feestelijke, hele kip op de zondag, naar een goedkope snel groeiende kip met steeds minder smaak meegemaakt. In 2015 gooiden zij het roer volledig om. Van een traditioneel pluimveebedrijf transformeerden zij naar een duurzaam en innovatief bedrijf. De kip is niet alleen lekker, maar ook gezond en verantwoord. Ze houden sterke en langzaam groeiende kippen die op de boerderij een goed leven hebben gehad. Ze krijgen de tijd en ruimte met speciaal geselecteerd natuurlijk voer om te groeien. Hierdoor hebben ze geen antibiotica en coccidiostatica nodig. Er wordt niet meer onnodige met de dieren gesleept. De eieren worden hier gelegd en uitgebroed, de kuikens krijgen tijd om te groeien, en de kippen worden rustig groot en hebben alle ruimte. Pas als ze naar de slacht (halal) gaan, verlaten ze voor de eerste keer hun bedrijf. Een reguliere kip heeft er dan al vier verhuizingen op zitten. Ook hebben de stallen ramen wat zorgt voor een natuurlijk dag- en nachtritme.
Kip
Zenderense Es
De biologische koolzaadolie, parelgerst, quinoa, speltpasta, havermout en havermeusli komen van het Zenderense Es gevestigd in Borne en Ambt-Delden. In 2018 is Winny gestopt met werken bij KPN en zijn Arjen en Winny samen een natuur inclusieve boerderij gestart op Landgoed Velhorst in Lochem (Achterhoek). Vervolgens zijn ze in 2020 gestart met een tweede natuur inclusieve boerderij in Twente. Ze pachten 75 ha in Borne en Delden van Twickel. De verandering van werkgebied, zonder agrarische achtergrond, een eigen onderneming en samenwerken met je partner was voor Winny een uitdaging. De afgelopen jaren heeft ze heel geleerd van Arjen over het telen van gewassen samen met de natuur, het belang van een gezond bodemleven en het “boeren” ondernemerschap. Het belangrijkste wat Winny heeft geleerd is dat als je de natuur zijn gang laat gaan, er hele mooie dingen ontstaan.
Droogwaren
‘t Vreebroek
De biologische groentes komen van het Vreebroek in Laren (gld). Johan, Ida, Elies en Daam runnen samen een gemengd bedrijf tussen de dorpen Laren en Markelo. Johan en Ida zijn de derde generatie die boert op deze plek en Daam en Elies worden de vierde generatie die het bedrijf overneemt. Sinds 1997 is het bedrijf volledig biologisch. Vanaf 2020 worden er naast onze melkgeiten ook koeien, varkens en kippen gehouden en verbouwen ze groenten. Elies regelt alles omtrent het opgroeien van de lammeren tot melkgeit. Daarnaast zorgt ze voor de dagelijkse klussen op het bedrijf, zoals het opstrooien van de hokken. Verder voert ze de kalfjes en de varkens en helpt ze Daam bij het telen van groenten. Elies melkt elke avond de geiten met Daam. Daam zorgt voor de planten op het bedrijf, hij zorgt ervoor dat alles op tijd gezaaid, geplant en geschoffeld wordt.
Groenten
Oold Bleank
Het fruit komt van fruitboerderij Oold Bleank in Rossum. De familie Bleanke bouwde in 1720 de boerderij voor de oude dag voorziening, zodat ook de jonge boer op het ouderlijk huis kon trouwen. Hier komt de naam “Oold Bleank” vandaan. In 1989 is men op de boerderij begonnen met het aanplanten van fruitbomen. Het fruit wordt volgens hun niet bespoten met pesticiden. Er wordt wel kunstmest gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van onder andere lieveheersbeestjes om het fruit te beschermen.
fruit
‘t Hedevelds Bio Ei
De eieren komen van ‘t Hedevelds bio ei in Hertme. “Erve Daggel” is sinds 1882 eigendom van de familie Schabbink. René en Rian Jannink-Schabbink zijn hiermee de 4e generatie die de boerderij hebben voortgezet. Oorspronkelijk was het een gemengd bedrijf met koeien, varkens en sinds 2005 is het omgevormd naar een pluimveedrijf met akkerbouw. In 2017 is de overstap gemaakt naar de biologische leghennenhouderij. Dit een houderijvorm die uitgaat van het kringloop principe en dat betekend dat de kippen meer ruimte in de stal en buiten hebben, maar dat er ook extra stro in de stal ligt, de kippen veel speel / afleidingsmaterialen ter beschikking hebben zoals boomstronken, pikblokken, strobalen en schommels en dat er ook dagelijks granen worden bij gestrooid. Het voer dat de kippen krijgen is biologisch gecertificeerd en afkomstig uit de omgeving. ‘t Hedevelds bio ei heeft een eigen pakstation.
Eieren
Kaamps
Het zuivel komt van Kaamps in Deurningen. De kaas wordt sinds 1985 gemaakt door Boer Herbert die naast Kaamps gevestigd is. Herbert gebruikt de melk van zijn eigen koeien waardoor deze melk vers verwerkt wordt tot kaas. In de weiden zaait Herbert extra klaver, hierdoor zijn minder meststoffen nodig. De koeien kunnen zelf bepalen of ze naar buiten gaan en wanneer ze gemolken willen worden. Ook verbouwen ze zelf gewas voor het kuilvoer. Al het zuivel wordt gepasteuriseerd.
Zuivel
Wijngaard de Wolfshaar
De wijn komt van Wijngaard de Wolfshaar in Geesteren. De familie Bekhuis heeft in 2016 besloten om binnen het agrarische bedrijf de focus te verbreden met wijnbouw. Na de nodige voorbereidingstijd werden in 2019 de eerste druivenstokken gepland. Met de Wolfshaarsweg die langs de wijngaard loopt was de naam van de wijngaard snel gevonden. Met ruim 3000 planten telen ze een vijftal druivensoorten. De druivensoorten aarden goed op plekken met minder zonuren. Dit is perfect voor het produceren van wijn op Nederlandse bodem. De wijnranken zijn meeldauw tolerant oftewel bestand tegen schimmels. Dit heeft als groot voordeel dat zij weinig gewasbescherming nodig hebben.
wijn
Honing van Ruud
De honing komt van hobby imker Ruud Gengler wonend in Hengelo. In 2017 heeft hij de basiscursus bijenhouden gevolgd en zijn eerste volk gekregen. In 2018 heeft hij zijn eerste honing geslingerd. Een moment waarbij hij trots was op het resultaat maar vooral een beloning van zijn bijen. Inmiddels heb heeft hij vervolgopleidingen gevolgd en neemt de fascinatie voor de bijen alleen maar toe. Hij ontdekte dat je dat je de bijen kunt faciliteren maar de bijen weten zelf wat het beste voor hen is. Reden waarom ze al duizenden jaren bestaan. Op moment van schrijven heeft Ruud 3 volken bij het Lonneker meer staan (foto rechts). En 5 volken bij hem thuis in de achtertuin (foto links) waarvan 2 kasten nog leeg zijn.
Honing
Notengaard Bisschop
De walnoten komen van Notengaard Bisschop in Kallenkote. Roderik en Paulien de Vries hebben in 2015 de notengaard overgenomen en dat maakt hun de 5de genereratie. Ze hebben verschillende soorten walnoten en hazelnoten staan. Het gebruik van verschillende rassen noten wordt om een aantal redenen gedaan. In de eerste plaats zorgt dat ervoor dat de soorten elkaar kunnen bestuiven. Bestuiving is nodig om vruchten aan de bomen te krijgen. Daarnaast kan het zo zijn dat een ras in het ene jaar extra veel noten geeft en een ander jaar juist nauwelijks (mastjaren en beurtjaren). Hiermee krijgen ze een stabielere productie. Verschillende rassen zijn ook een soort risicospreiding. De walnoten worden gepeld door mensen met een beperking in de buurt.
Walnoten
Leusink
De aardappelen komen van Leusink in Deurningen. Al meer dan 40 jaar houden hun zich bezig met de aardappel. Eerst als akkerbouwbedrijf middels eigen teelt en later ook als verwerker. Leusink wordt dagelijks geleid door Henk en zoon Arno.
Aardappelen